Je denkt nu misschien: Wat is dit voor onsmakelijk verhaal. Toch kan je van je poep heel veel leren. Onze darmen vormen samen een van onze grootste organen en zijn misschien wel het belangrijkste. Alleen al de basistaak van onze darmen is ontzettend belangrijk: het opnemen van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen. Lukt het opnemen van voedingsstoffen niet goed genoeg, dan belanden alle waardevolle stoffen direct in het toilet. Lukt het je darmen niet om afvalstoffen goed uit te scheiden, dan kun je allerlei (vage) klachten krijgen: vermoeidheid, hoofdpijn en je weerstand kan onvoldoende zijn, waardoor je sneller ziek wordt.
In onze darmen leven miljarden bacteriën en het is van groot belang deze te vriend te houden, maar hoe houd je jouw bacteriën tevreden? Eigenlijk hoeft dat helemaal niet zo ingewikkeld te zijn:
Drink voldoende het liefst (lauw warm) water. Het voordeel van lauwwarm water is dat het je lichaam geen energie kost om het eerst op lichaamstemperatuur te moeten brengen. Begin de dag ook met lauw warm water. (Eventueel met wat citroensap)Dit brengt de spijsvertering alvast wat op gang. Heb je last van dunne ontlasting begin de dag dan niet met melkproducten,boter, kaas, yoghurt, etc. Door deze voedingsmiddelen wordt het “verteringsvuur” nog meer afgekoeld. Beter is het om de dag bijvoorbeeld te beginnen met een speltpannenkoek. Je kunt de pannenkoek beleggen met fruit (bijvoorbeeld appel) en bestrooien met kaneel. Kaneel heeft een verwarmende functie wat het “verteringsvuur” ten goede komt. Kruiden thee drinken is ook altijd goed. Liever niet teveel koffie. Dat kan als een laxeermiddel gaan werken, net zoals alcohol. Je loopt het risico op een overmatige groei van bacteriën in de dunne darm, wat pijn, een opgeblazen gevoel, dunne ontlasting en oprispingen tot gevolg kan hebben. Plaatje 6 en 7.
Probeer stress te verminderen. Af en toe acute stress is helemaal niet erg. We trekken allemaal wel eens een sprintje naar de bus. Chronische stress zorgt er echter voor dat te veel energie naar de hersenen en de spieren gaat. Alsof je dus constant een sprintje zou moeten kunnen trekken naar de bus. De energie gaat dan niet naar je spijsverteringsstelsel wat kan zorgen voor verstopping of dunne ontlasting. Probeer daarom iedere dag een ontspanningsmoment in te bouwen. Je darmbacteriën zullen je er dankbaar voor zijn en jij bent weer een stapje verder op weg naar een fit en vitaal leven.