Chinezen geven traditioneel veel aandacht aan voeding. We worden namelijk geboren met een bepaalde hoeveelheid pre-natale Essentie (Jing) die we in de loop van ons leven verbruiken. De enige manier waarop we de snelheid van verbruik van Jing kunnen beinvloeden is een gezonde leefstijl. Hieruit volgt de zogenaamde post-natale Essentie (Jin). Goede voeding en ademhaling (brandstof en zuurstof) zijn belangrijke onderdelen van een gezond leven. De waarde die Chinezen aan voeding geven, blijkt ook uit hun taalgebruik. Als een Chinees je een tijdje niet heeft gezien, is het eerste wat hij vraagt: N?h?o ma? Ch? le ma? (Hoe gaat het? Heb je gegeten?).

Je zou je het menselijk lichaam als een motor kunnen voorstellen. Als je daar de verkeerde brandstof ingooit, dan komen er zwarte roetwalmen uit de uitlaat. Ditzelfde gebeurt ook in ons lichaam. Chinees gezien is de milt verantwoordelijk voor een gezonde spijsvertering. Dit is niet letterlijk het orgaan dat wij als de milt kennen, maar het staat symbool voor de functies die de milt, Chinees gezien moet vervullen. De dynamische kant van de milt, de milt Qi, kan je vergelijken met een vuur. Dit spijsverteringsvuur verwarmt de maag en “kookt” alle opgenomen voedingsmiddelen gaar. In eerste instantie zorgt de milt dus voor de transformatie van de voedingsmiddelen zodat deze gesplitst kunnen worden in zuivere en onzuivere delen. Als deze functie uit balans is, kunnen er spijsverteringsklachten ontstaan, zoals een opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie.
Daarnaast zorgt de milt voor lichamelijke en emotionele stabiliteit. We voelen ons “geaard” en leven in het hier en nu.
De Chinese 5 elementen voeding onderscheidt vijf thermische categorieën te weten, heet, warm, neutraal, verfrissend en koud.
Heb je last van koude voeten en handen en heb je last van brijige ontlasting, dan moet je erop letten dat je geen verfrissende of koude voedingsmiddelen eet.

Denk hierbij aan
• Melkprodukten: melk, boter kaas, yoghurt, etc.
• Rauwkost
• Overmaat aan suiker
• Citrusvruchten
• Koud eten en drinken in het algemeen
• Wit meel produkten
• Pepermuntthee en groene thee

Door deze voedingsmiddelen wordt het “verteringsvuur” nog meer afgekoeld. Beter is het om van fruit een compote te maken. In plaats van grote hoeveelheden rauwkost te eten, kan je groente stomen of blancheren. Rauwe peertjes kan je verwerken tot een sappige perentaart.
Wij westerlingen houden ervan om dingen tot de kleinste molecuul uit elkaar te trekken en op basis van een bepaalde hoeveelheid vitaminen en mineralen te bepalen of iets gezond is. Chinezen kijken juist naar het gehele product en wat voor effect dat op het lichaam heeft.
Nu is niets per definitie gezond of ongezond. Je moet altijd goed kijken voor wie en wanneer en welke conditie deze persoon heeft. Coca Cola kan je leven redden, mits je het op het juiste moment inneemt. En als je iets eet, geniet er dan vooral van.

Pin It on Pinterest

Share This