Slapeloosheid komt veel voor en kan ons dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Slapeloosheid kan zich op verschillende manieren manifesteren zoals: moeilijk in slaap vallen, te vroeg wakker worden, rusteloos slapen of je kunt een verstoord slaappatroon hebben.

Krijg je slapeloosheid onder controle met deze tips

De traditionele Chinese Geneeskunde kent een aantal verklaringen voor slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd. Slapeloosheid kan veroorzaakt worden door teveel mentale inspanning, je zorgen maken, overwerk, woede en frustratie,of constitutionele zwakte van Galblaas of Hart. Constitutie is datgene wat je van je ouders mee hebt gekregen. Hadden je ouders last van slapeloosheid dan heb je grote kans dat jij daar ook last van hebt. Een onregelmatig dieet of een bevalling (met veel bloedverlies) kan ook slapeloosheid veroorzaken.

Wat je zelf kunt doen bij slapeloosheid

Sta elke dag op dezelfde tijd op en ga het liefst op dezelfde tijd naar bed. Misschien lastig als je net naar een leuke serie zit te kijken, maar probeer het maar eens een tijdje. Je zult zien dat het werkt.

Vermijd voor het slapen gaan koffie, alcohol, grote of vette maaltijden of veel inspanning. Overdag of vroeg in de avond is lichamelijke inspanning wel een aanrader. Beweeg het liefst in de buitenlucht dan heb je dubbel profijt van je inspanning.

Zorg voor een goed bed en een plezierige atmosfeer in de slaapkamer. Zorg ook voor een goede temperatuur in de slaapkamer. Weer  alle beeldschermen uit de slaapkamer, want het blauwe licht kan slapeloosheid veroorzaken. En ja het is lastig om niet toch even op Facebook te kijken, maar je nachtrust wordt er niet beter van.

Doe in bed een ademhalingsoefening:  Leg je handen op de buikstreek. Voel de deining van de ademhaling. Gaat hij via de buik, dan zullen de handen meedeinen. Gaat de borstkas omhoog, keer dan terug naar de buikademhaling. Adem vier tellen langzaam in door de neus, diep en vanuit de buik. Houd de adem een seconde vast en adem dan langzaam uit via de mond. Alsof je langzaam een veertje wegblaast. Ook dat doe je in vier tellen. Wacht een tel voordat je weer ademhaalt op deze manier. Herhaal dit vijf keer en je zult merken dat je vanzelf rustiger wordt. Mocht je ’s nachts wakker worden dan zou je dit kunnen herhalen.

Acupunctuurpunt wat je kunt masseren bij slapeloosheid

Dit punt vind je onder de pink. Dit is het zo genaamde Hart 7 punt. Je kunt dit punt drukken en draaien (op beide polsen) wanneer je last hebt van slapeloosheid. Het kalmeert de geest, helpt bij slaapproblemen, angst, irritatie en depressie. Zeker de moeite waard om eens te proberen als je de slaap niet kunt vatten.

hart-7

Deze dingen kan je beter vermijden bij slapeloosheid

Doe overdag geen (lange) dutjes. Een korte powernap kan, maar ga geen halfuur slapen. Gebruik de slaapkamer niet voor allerlei activiteiten overdag. Je lichaam maakt dan niet de associatie met slapen wanneer je de slaapkamer voor andere activiteiten gebruikt. Vermijd beeldschermen in de slaapkamer. Beter is het om even een boek of tijdschrift te lezen of te luisteren naar muziek. Mochten al deze dingen (nog) niet werken probeer paniek te voorkomen en bedenk niet slapen is geen ramp, in bed rusten helpt ook aan herstel en verwerking van de ervaringen van overdag.

Pin It on Pinterest

Share This