Hoe je omgaat met drukte en een volle agenda zegt veel over je. De meeste mensen die hier niet zo goed mee om kunnen gaan, herkennen zich vaak in de volgende eigenschappen: perfectionistisch, nooit ‘nee’ durven zeggen. Altijd voor iedereen klaarstaan. Heel mooi, daar kunnen veel mensen van profiteren. En jij? Kun jij jezelf nog wel bijbenen of heb je juist altijd het gevoel dat je tekort schiet?
Zonde, want zo worden deze positieve eigenschappen een valkuil. Wees selectief en gebruik die mooie eigenschappen voor de dingen waarin je wel je tijd en energie in kan steken. Hoe je dat doet?

Ik heb 3 tips voor je:
Begin met “nee”zeggen
Dat betekent: niet overal ‘ja’ op zeggen en de boel op de tenen lopend afmaken. Begin daarom eerst met het zeggen van het woordje ‘nee’. Lastig? Leg dan kort uit waarom je nee zegt en wat je wél voor diegene kan betekenen.
Vraag jezelf geregeld af of je je tijd optimaal gebruikt.

Je houdt je bezig met dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn of je doet meer dan van je gevraagd wordt zonder dat het nodig is. Kortom: je schiet soms door. Stel je daarom regelmatig de vraag: gebruik ik mijn tijd nu optimaal? Is het antwoord nee, dan weet je wat je te doen staat. Neem even een mini-pauze en focus je daarna weer op datgene wat je eigenlijk zou moeten doen. Dit geeft je uiteindelijk meer rust, omdat je je hoofd bij 1 ding tegelijk kunt houden. Het is namelijk efficiënter om 1 ding af te maken, dan 5 losse eindjes over te houden.

Doe eens een ontspanningsoefening
• Leg je handen op de buikstreek. Voel de deining van de ademhaling. Gaat hij via de buik, dan zullen de handen meedeinen. Gaat de borstkas omhoog, keer dan terug naar de buikademhaling.
• Adem vier tellen langzaam in door de neus, diep en vanuit de buik. Houd de adem een seconde vast en adem dan langzaam uit via de mond. Alsof je langzaam een veertje wegblaast. Ook dat doe je in vier tellen.
• Wacht een tel voordat je weer ademhaalt op deze manier.
• Herhaal dit vijf keer en blijf daarna even rustig, vanuit de buik ademend liggen voordat je opstaat.
• Herhaal deze oefening geregeld, zodat de buikademhaling binnen een paar weken als vanzelf gaat.

Pin It on Pinterest

Share This