Het hele lichaam weerspiegelt zich in de voeten. Door het masseren van de reflexzone’s op de voeten kun je de gezondheid, de vitaliteit en het welbevinden stimuleren.

Bij de Chinese voetreflex worden niet alleen de zone’s op de voeten behandeld, maar worden ook de onderbenen en de knieën gemasseerd. (Soms ook de armen of het hoofd.) Dit heeft als voordeel dat klachten vaak sneller aangepakt kunnen worden. In China is het heel gebruikelijk om jezelf regelmatig te laten masseren. Hier worden massages vaak preventief gebruikt. De Chinese geneeskunde is van origine een preventieve geneeskunde, artsen kregen betaald als mensen gezond bleven. Misschien moeten we in onze westerse samenleving daar ook meer naar toe.

Een Chinese voetreflexbehandeling begint altijd met een voetenbad, omdat de kruiden in het voetenbad de doorbloeding en ontgifting op gang brengen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de voeten zachter worden en dus toegankelijker zijn voor de massage daarna. Dit zal de effecten van de massage versterken en de voeten zijn door het warme water vast ontsmet. Kortom heerlijk en effectief tegelijkertijd.
Een Chinese voetreflexbehandeling werkt niet alleen ontspannend, maar vitaliseert ook het lichaam. De doorbloeding wordt gestimuleerd. Spieren die beter doorbloed zijn functioneren beter. Alle organen die beter doorbloed raken functioneren beter, omdat afvalstoffen beter worden afgevoerd en voedingsstoffen beter worden opgenomen. Klachten kunnen zo verminderen of verdwijnen.
Een Chinese voetreflexbehandeling is een holistische behandeling. Alle organen staan met elkaar in verbinding. Lichaam, geest en emotie zijn niet te scheiden. Wie kent er niet het effect dat als je zenuwachtig bent, je ook steeds naar het toilet moet, zonder dat het echt nodig is.

In China past men voetmassages al sinds ongeveer 4000 jaar toe. De oudste vorm van “voetmassage” in China is waarschijnlijk de “Stone stepping” massage. Met blote voeten lopen over een speciale ondergrond. Ook in onze tijd komen er steeds meer blote voetenpaden en zien mensen het belang van op blote voeten lopen.

Pin It on Pinterest

Share This