Onderzoekers concluderen dat reflexologie een gunstige invloed heeft op kwaliteit van leven, slaap en vermoeidheid niveaus bij borstkankerpatiënten die een radiotherapie behandeling krijgen.

De afdeling oncologie van het Israëlische Sheba Medical Centre biedt vrouwen met borstkanker de keuze voor aanvullende voetreflexmassages naast radiotherapie aan. De groep vrouwen die deze aanvullende zorg graag wil, ontvangt vervolgens een keer per week gedurende tien weken een voetreflexmassage, naast radiotherapie.

Artsen en therapeuten in de kliniek wilden de eventuele meerwaarde van deze aanvullende behandeling in kaart brengen en starten een onderzoek naar de invloed van reflexologie bij radiotherapie op kwaliteit van leven, slaap en vermoeidheid. Ze vergeleken daarbij de groep vrouwen die wel voetreflex-behandelingen wilden ondergaan met de groep vrouwen die liever alleen radiotherapie ondergingen.

In totaal namen 72 vrouwen met borstkanker deel aan het onderzoek. Na 5 weken bleken vrouwen in de reflexologie-groep minder vermoeid. Kwaliteit van leven ging achteruit in de controlegroep, terwijl deze in de behandelde groep de gehele behandelperiode in tact bleef. De slaapkwaliteit verbeterde in de behandelgroep, ten opzichte van de controlegroep en er werd een significante verschil in pijn tussen beide groepen waargenomen (Tarrasch et al., 2017).

Bron:
Tarrasch, R., Carmel-Neiderman, N. N., Ben-Ami, S., Kaufman, B., Pfeffer, R., Ben-David, M., & Gamus, D. (2017). The Effect of Reflexology on the Pain-Insomnia-Fatigue Disturbance Cluster of Breast Cancer Patients During Adjuvant Radiation Therapy. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, acm.2017.0023.

In 2015 heb ik zelf meegedaan als VoetreflexPlus therapeut bij de pilot Onderzoek “Welke bijdrage kan VoetreflexPlus™ massage leveren aan vermindering van de bijwerkingen voor patiënten die hun eerste chemokuur krijgen ter behandeling van borstkanker?”

Ook bij dit (kleine) onderzoek kwam naar voren dat VoetreflexPlus een gunstige invloed kan hebben op kwaliteit van leven, slaap en vermoeidheid. Aangezien de massages tijdens de chemokuren werden gegeven gaven vrouwen aan dat zij op het moment zelf blij waren met de afleiding, ontspanning en positieve aandacht en zorg voor geest en lijf. Na de massage hadden zij minder kramp, betere spijsvertering en het loskomen van vastzittende emoties.

Pin It on Pinterest

Share This